Thursday, April 3, 2008

Как да се предпазите от кражба на колата?

Основни правила
- Заключвайте вратите и затваряйте прозорците на колата винаги, дори след като паркирате в собствения си гараж;
- Винаги паркирайте на добре осветени места;
- Когато приближавате колата си, дръжте ключовете в ръка. Така ще можете да влезете бързо в нея;
- Вървете колкото може по-бързо когато се движите към колата или излизате от нея. Крадците предпочитат хора, които се предвижват по-бавно;
- Винаги обръщайте внимание кой се намира около вас;
- По никакъв повод не сваляйте прозореца и не отваряйте вратата, за да разговаряте с някого. Прозорецът не може да спре куршуми, но може да спре ръце и ножове.

Какво да направите, ако видите търсещ помощ мотоциклетист?
Не спирайте, за да му помагате. Трудно е да игнорирате някой изпаднал в беда, но трябва да знаете, че това може да е инсценировка, целяща обир. Най-добре позвънете на полицията.

На светофара
Някои крадци на коли разчитат на факта, че на червен светофар няма как да потеглите. Стойте на поне кола и половина разстояние след автомобила, който се намира пред Вас. Така при необходимост можете да избягате по-лесно.

Какво да направите ако Ви ударят
Ако ударят колата Ви, останете в нея при затворени прозорци и врати и позънете на плицията, ако това се налага. Включете аварийни светлини и ако се наложи да разговаряте с другите водачи, го направете при затворен прозорец. Може да запишете регистрационния номер на другата кола и да отидете до най-близкия полицейски участък или до по-добре осветено място. Постарайте се да изберете място, където има повече хора.

Използвайте мобилния си телефон
Това е най-бързият и ефективен начин да потърсите помощ.

А ако все пак се случи?
Не се паникьосвайте. Не се съпротивлявайте, не спорете и не се бийте, а дайте колата на крадците. Дайте ключовете без да правите резки движения. Колата може да бъде заменена, а животът Ви - не. Позвънете незабавно на полицията.

2 comments:

Anonymous said...

naprotiv, ako nqkoiv vi napadne kolata trqbva da davate gaz i da praivte zig zag, no ako e mn blizo i e s oragie (pistolet, pu6ka) mu daite kolata

izgubenonamereno said...

Зависи за какво нападение става въпрос. Ами ако колата е ударена така, че да не може да продължи?