Friday, April 18, 2008

Ловят по 10 за ден с крадена луканка

Плячкосват ъглошлайфове, дъвки и ароматизатори от супермаркетите. По половин милион губят на година от набезите във “Фантастико”

Карловска луканка, сухи дезодоранти, афтършейв и дъвки са най-крадените стоки в хипермаркетите у нас.
Всеки ден стотици "клиенти" си пазаруват безплатно от големи магазини в цялата страна, сочат данни на МВР. Само в София гардове на хипермаркети залавят поне по 10 обирджии всяка седмица, а за страната бройката скача над 100.
Според проучването на "24 часа" предпочитани за крадене са още диамантени дискове за ъглошлайф, тефлонови тигани и ароматизатори за коли.
"Апашите стават все по-изобретателни в идеите къде да скрият плячката.
Залавяли сме дори дребна козметика, скрита в издълбан хляб", разказва ръководителят на вътрешния контрол на веригата магазини "Фантастико" Валентин Петков. По техни данни фирмата губи около половин милион лева на година именно заради неплатени стоки.
В обичайния случай "клиентът" използва навалицата и подбира дребен предмет, като се опитва, доколкото може, да свали опаковката й, за да не бъде заловен по баркода, разказват експерти.
По този начин нормално облечени мъже и жени се изнизват от магазина с различни по големина батерии, ножчета за бръснене и други стоки, скрити в джоба на якето. По-обиграните обаче измислят все по-нестандартни места, за да приберат плячката.
"Добре облечен пенсионер с кашмирено палто и бомбе на главата пристъпваше от щанд на щанд, като детайлно оглеждаше вакуумираните луканки. ...

Уви, това е действителността у нас!!!

Взето назаем от ТУК

No comments: