Thursday, March 20, 2008

Как да откриете по-лесно нещо, което сте изгубили

1. Веднага прегледайте всичко, което Ви заобикаля.
Огледайте стаята или стаите, в които е възможно да бъде изгубеният предмет. Не се задълбочавайте, като търсите под дрехите или в джобовете на панталоните, а потърсете с поглед.
2. Потърсете липсващия предмет там, където той е възможно да бъде или там, където е най-вероятно да го намерите. Например ако загубите кредитната си карта, погледнете в портмонето си, а ако загубите ключовете си, първо погледнете дали те не са на вратата.
3. Търсете задълбочено липсващия предмет.
Ако все още не можете да го откриете, потърсете по-щателно в апартамента или колата си. Ако у вас е разхвърляно, това би могло да отнеме известно време. Елиминирайте местата, където предмета би било невъзможно да бъде (като например ключовете да са поставени в печката) за да спестите време. Набележете си няколко места, прегледайте по-бегло малко вероятните и отделете повече време за останалите. След като приключите с тях се върнете отново на първоначалните.
4. Върнете времето назад и се опитайте да си спомните къде за последно сте използвали изгубената вещ. Дали не сте я оставил на работа или в къщата на някой приятел? Скоро били ли сте в ресторант или в градския автобус? Кога за последно използвахте този предмет? Тези въпроси могат да ви приближат до намирането на това, което е изгубено. Повечето хора губят вещите си, когато вършат нещо "по инерция". Може би някой е почистил след Вас и е преместил това, което търсите.
5. Позвънете на хората и на местата, където последно сте били. Сега, връщайки събитията назад, позвънете на приятелите си, в офиса или на началната спирка на автобуса. Те може да са прибрали изгубената вещ.
6. Имайте предвид, че изгубеното всъщност може да е било откраднато. Не се паникьосвайте и помислете доколко предметът може да бъде ценен за другите.
7. Когато намерите или подмените изгубената вещ с нова, направете така, че да не я изгубите отново. Ако не сте намерили изгубеното, подменете ключовете и ключалките, спестете пари за друг пръстен (ако този не е бил застрахован) или застраховайте мобилния си телефон. Ако го намерите, купете по-здрав ключодържател, подредете Вашата къща и отделете място, където да съхранявате ценните за Вас предмети до следващия път, когато Ви потрябват.

No comments: