Wednesday, April 30, 2008

Охранители

Който желае - да заповяда!

Tuesday, April 29, 2008

Домови кражби

Във връзка със зачестилите домови кражби, РДВР – Габрово напомня, че опазването на личната собственост може да се осигури със съвместни усилия от страна на Полицията и на гражданите.
Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието. Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън – това улеснява престъпниците. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.
За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения.
Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията . Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път Вие може да сте тяхната жертва. Обадете се на тел.166. Анонимността Ви ще бъде гарантирана.
Не забравяйте: Вашият дом е Вашата крепост, чието опазване се осигурява със съвместни усилия.


Взето назаем от ТУК

Sunday, April 27, 2008

Aко намеря портмоне с пари и документи:

Брой на отговорите: 46

63% Ще го върна на собственика му
11% Ще го занеса в полицията
19% Ще взема парите - да не го е губил собственика му
7% Ще отмина без да направя нищо

Saturday, April 26, 2008

Как да скрием iPod?

Ами много е просто! Като го сложим в кутия от ... ментови бонбони!
Американската компания iDisguise изключително предвидливо използва факта, че нещо замаскирано като нещо по-евтино става в пъти по-непривлекателно за крадците.

Friday, April 25, 2008

До всички стопани на лабрадори

Във връзка с това, че напоследък започнаха масово да изчезват кучета от нашата любима порода предупреждаваме, че кучетата могат да са обект на кражба. Има слухове за група, която краде в Южна България, а продава в Северна и обратно. Реагирайте с повишено внимание. Бъдете особенно внимателни, ако кучето ви прекарва деня в двора. Научете го да прави задръжка пред входната врата, като я види отворена да сяда. Така риска да се измъкне намалява на полувна. По възможност не оставяйте кучето си без надзор докато е навън. Същото важи и ако го оставяте само в кола, била тя и заключетна. Оглеждайте се за нови, вече пораснали кучета, които току що са взети от новите им стопани. Разпитвайте от къде са дошли, за да можем да помогнем ва стопаните на изчезналите животни.

Взето назаем от ТУК

Wednesday, April 23, 2008

Челен опит от братска Великобритания

Според авторът на тази идея, ако нещо остане неоткраднато в Лондон 13 дена, това означава, че във вътрешността на страната не биха го откраднали поне 7 години.

Идеята е проста: ако изкуствено състарим външния вид на автомобила или велосипеда и направим така, че той да изглежда ръждясал и надраскан, вероятността той да бъде откараднат става значително по-малка.
На помощ идва това изобретение:
Ако все още се чудите какво е то, ще помогна! Това са лепенки за изкуствена ръжда.
Така Вашето превозно средство ще претърпи следната метаморфоза

Какато беше казал някой ;) "Колкото повече, толкова повече"

Tuesday, April 22, 2008

Петте най-крадени предмета: Стерео системи за коли

Дори и да не притежавате ГПС устройство, то поне имате стерео система в автомобила си. Докато кражбите на стерео уредбата са рядкост, поради разнообразието от модели и размери, то тези на микрофони, записвачки и т.н. са често явление.


Как да се предпазите или да намалите риска от кражба:
  • Винаги отстранявайте предния панел ако е подвижен. Вземете го с вас или го приберете в багажника. Много хора го оставят в жабката, улеснявайки по този начин крадците;
  • Използвайте защитни кодове. Стерео уредбата се задейства посредством тях и става безполезна за крадците;
  • Вземете си шумна аларма. Съседите ще ви намразят за това, но можете да сведете до минимум оплакванията като залепите предупредителни стикери на прозорците;
  • Записвайте си серийните номера. Ще ви бъде по-лесно да разпознаете своето устройство щом се появи на пазара;
  • Паркирайте на добре осветени места. Крадците не са склонни да обират кола, която може да бъде видяна от всеки;
  • Купете стерео система със скриващ се преден панел. JVC El Kameleon е стерео система за кола, при която бутоните се прибират и LCD дисплеят потъмнява, когато е изключена. За крадците става трудно да я различат.

Monday, April 21, 2008

Bluetooth гривна за повече сигурност и удобство с Вашия мобилен телефон

Компанията NetPC Direct измисли удобен и хитър начин да предпазите мобилния си телефон от кражба или изгубване. Bluetooth гривната LM959 има стилен спортен дизайн, изключително лесен е за употреба и може да се настрои за работа за броени минути.
Основните му функции са:

  • Вибриране при входящо повикване;
  • Вибриране, когато телефона е на повече от 5 метра от Вас.

Устройството поддържа Bluetooth v1.1, v1.2 и v2, зарежда се за приблизително 3 часа и може да работи до 100 часа с едно зареждане.

Sunday, April 20, 2008

Имате ли доверие в полицията?

Брой на отговорите: 93

13% ДА - Винаги са помагали на 100%

16% ДА - Въпреки че рядко са ми помагали

17% НЕ - След скандалите там

54% НЕ - Никога не съм рзчитал на тях

Saturday, April 19, 2008

Петте най-крадени предмета: GPS устройства

GPS-ите са сред устройствата, които са отбелязали най-висок ръст на кражби. Малки, ценни и лесно забележими в оставени без надзор превозни средства, тези устройства биват задигнати, защото могат лесно да бъдат продадени за около 100 долара на бройка. Много от тях биват препродавани в магазини за електроника втора ръка, a понякога дори и като нова контрабандна стока. В действителност много райони отбелязват 100% увеличение на откраднатите GPS устройства. В областта Монтгомъри, Мериленд ръстът дори достигна 328%, като стартира от 189% през 2006 до 620% през 2007.

Как да се предпазите или да намалите риска от кражба:

  • Отстранете устройството заедно с поставката при всяко паркиране. Тя сигнализира на крадците, че по всяка вероятност GPS-ът е в колата.
  • За предпочитане е да не използвате поставка с вакуум, защото по-трудно се отстранява и поставя отново.
  • Ако все пак предпочитате тази система за закрепване, почистете добре следата.
  • Отново напомняме, че GadgetTrak предлага софтуер срещу кражба на подобен тип устройства.
  • Записвайте серийния си номер и използвайте парола. Това не дава 100% гаранция, но може да бъде от полза.
  • Не оставяйте прозорците отворени. Нужно ли е да го повтаряме отново?
  • Аларми за коли. Изключително лесно.
  • Купете си пътна карта.

Friday, April 18, 2008

Най-сигурното заключване за Вашето колело

bike

Ловят по 10 за ден с крадена луканка

Плячкосват ъглошлайфове, дъвки и ароматизатори от супермаркетите. По половин милион губят на година от набезите във “Фантастико”

Карловска луканка, сухи дезодоранти, афтършейв и дъвки са най-крадените стоки в хипермаркетите у нас.
Всеки ден стотици "клиенти" си пазаруват безплатно от големи магазини в цялата страна, сочат данни на МВР. Само в София гардове на хипермаркети залавят поне по 10 обирджии всяка седмица, а за страната бройката скача над 100.
Според проучването на "24 часа" предпочитани за крадене са още диамантени дискове за ъглошлайф, тефлонови тигани и ароматизатори за коли.
"Апашите стават все по-изобретателни в идеите къде да скрият плячката.
Залавяли сме дори дребна козметика, скрита в издълбан хляб", разказва ръководителят на вътрешния контрол на веригата магазини "Фантастико" Валентин Петков. По техни данни фирмата губи около половин милион лева на година именно заради неплатени стоки.
В обичайния случай "клиентът" използва навалицата и подбира дребен предмет, като се опитва, доколкото може, да свали опаковката й, за да не бъде заловен по баркода, разказват експерти.
По този начин нормално облечени мъже и жени се изнизват от магазина с различни по големина батерии, ножчета за бръснене и други стоки, скрити в джоба на якето. По-обиграните обаче измислят все по-нестандартни места, за да приберат плячката.
"Добре облечен пенсионер с кашмирено палто и бомбе на главата пристъпваше от щанд на щанд, като детайлно оглеждаше вакуумираните луканки. ...

Уви, това е действителността у нас!!!

Взето назаем от ТУК

Thursday, April 17, 2008

Петте най-крадени предмета: iPod


Тъй като iPod-ите и другите аудио плеъри станаха достатъчно достъпни и поради факта, че нямат вградена защита срещу кражби, те са изключително привлекателна плячка за крадците.
Големите градове вече предупреждават пътуващите в градския транспорт за опасността. В Сан Франциско кражбите на mp3 плеъри са нарастнали с 23% от 2004 до 2006 година.

Как да се предпазите или да намалите риска от кражба:

  • Започнете от слушалките. Стандартните бели слушалки за iPod или iPhone са идеална цел за крадците. За това купете нещо, което изглежда не толкова скъпо;
  • Прикрийте го. Не поставяйте аудио плеъра на колана си. Това би улеснило крадците. Най-добре е да го сложите в някой закопчан джоб на Вашите дрехи. Като алтернативен вариант можете да използвате лента за ръка или подобно нещо, което би закрепило плеъра сигурно;
  • Внимавайте къде го носите. Училищата и подлезите са местата, където най-често стават подобен тип обири;
  • Инсталирайте проследяващ софтуер, от типа на GadgetTrak. Когато се свърже с компютър, софтуерът изпраща данни за компютъра на крадца, което би помогнало за намрането на откраднатия плеър;
  • Никога и никъде не оставяйте плеъра без наблюдение.

Wednesday, April 16, 2008

Петте най-крадени предмета: ЛАПТОП

След като започнаха да стават все по-малки по размери и по-разпространени сред домашните и бизнес потребители, броят на кражбите на лаптопи значително нарастна.
За беда все по-рядко откраднатите компютри биват намерени (приблизително 5% от лаптопите биват откраднати до дванадесетия месец след покупката им, а само 3% от тях се връщат при техните собственици).

Как да се защитите или да намалите риска от кражба:

  • Запишете серийните номера. Много хора не го правят, въпреки че това е от основно значение за намирането на лаптопа;
  • Купете заключващо устройство. То е толкова евтино и достъпно, че е недопустимо да не го сторите;
  • Използвайте сложни пароли за всичко, за да не могат крадците да получат достъп до лична информация и важни файлове;
  • Прикрепете визитна картичка към лаптопа си, за да улесните връщането му в случай, че крадците го захвърлят някъде;
  • Застраховайте го в някоя застрахователна компания;
  • Криптирайте и направете резервно копие на файловете, които се намират в лаптопа Ви. Устройствата могат да бъдат възстановени, но ценната информация - не;
  • Инсталирайте проследяващ или блокиращ достъпа софтуер. Има програми, които Ви дават възможност да блокирате достъпа от всяка една точка на света. Компании като LoJack и GadgetTrak могат да локализират лаптопа взимайки предвид активността му в интернет.

Monday, April 14, 2008

"Don't Try This At Home"

Ефектът ще е само ... две дупки повече на вратите на колата Ви.

Sunday, April 13, 2008

Бихте ли сложили СОТ у дома си?

Брой на отговорите: 32


28% Вече имам

25% Скоро планувам да го направя

32% Да, бих се замислил

15% Не, никога

Къде е мобилният ми телефон?!

Изследването на една английска телекомуникационна компания показва, че:

  • Най-вероятният ден да изгубите мобилния си телефон е събота, някъде в средата на месец август
  • Най-често мобилни телефони се губят в заведения, клубове и градския транспорт
  • 28% от запитаните казват, че са загубили мобилните си телефони, след като са употребили алкохол
  • Периодът от деня, в който се най-често се губят телефони е между 15:00 и 18:00 часа

Friday, April 11, 2008

Факти за още два вида кражби

Кражби на плавателни съдове

  • Кражбите на плавателни съдове ощетяват собствениците им с приблизително 85 млн. долара годишно
  • В Америка годишно биват откраднати над 85 000 лодки

Кражби на велосипеди

  • Ежедневно в Ню Йорк се крадат по 170 велосипеда, което струва на жителите на града около 20 млн. долара годишно
  • Броят на откраднатите колела в Америка за една година е над 5,4 милиона
  • Шансът да откраднат колелото на студент в американски университет е 53 %

Wednesday, April 9, 2008

Как стоят законово нещата при загубване, кражба или унищожаване на документ за самоличност?

Според "Закон за българските документи за самоличност":

Чл. 7. (1) Гражданите, притежатели на български документи за самоличност, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г.) Гражданин, намерил документ за самоличност, е длъжен да го предаде на органите на Министерството на вътрешните работи
Чл. 8.
...
(2) При загубване, кражба или унищожаване на български документ за самоличност лицата са длъжни в срок до 3 дни да заявят това пред най-близката служба на Министерството на вътрешните работи.
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който:
...
3. загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност;


Според "ПРАВИЛНИК за издаване на българските документи за самоличност"
Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2000 г.) В случаите на загубване, кражба или унищожаване на български документ за самоличност лицето незабавно подава писмена декларация относно тези обстоятелства в най-близкото РПУ.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2005 г.) Декларацията по ал. 1 се изпраща на органа, който е издал документа за самоличност.
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2000 г.) При подмяна на лична карта към заявлението се прилагат:
1. при загубване, кражба или унищожаване - удостоверение от Министерството на вътрешните работи;
Чл. 43. Лицата, които не могат да представят стария си документ за самоличност поради това, че е насилствено отнет, повреден или унищожен по независещи от притежателя му причини, като стихийни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи и оказване на неотложна медицинска помощ, се освобождават от заплащане на такси. Тези причини се установяват с документи, издадени от компетентните органи. Когато такива документи не бъдат представени, се събират такси съответно по чл. 32, 35, 39 и 42.

Tuesday, April 8, 2008

Намериха изгубен годежен пръстен след 67 години

Възрастната жена от британското графство Лестършир Вайълет Буут отново се сдоби с годежния си пръстен, изгубен преди 67 години, пише вестник "Таймс".Пръстенът бил намерен от внука на мисис Буут. Той специално минал с металотърсач по цялото поле, където бил изгубен пръстенът. Търсенето отнело два часа. Пръстенът се оказал в отлично състояние и на всичкото отгоре все още става на пръста на 88-годишната си собственичка. Скъпоценното бижу било изгубено през 1941 г. При скарване с тогава все още бъдещия си съпруг ядосаната Вайълет хвърлила пръстена насред полето. Двамата скоро се сдобрили и дълго се опитвали да го намерят, но така и не успели. По-късно купили друг. Мисис Буут казва, че съпругът й никога не й натяквал за загубата, но тя цял живот преживявала случилото се. "В цялата история има само едно печално нещо - баща ми не доживя този момент и не можа да се порадва на находката заедно с всички нас", казва синът на мисис Буут - Андру. Самюъл Буут починал преди 15 години.

Взето назаем от ТУК

Monday, April 7, 2008

Една малко по-различна аларма

Тази реклама ме накара да се замисля до каква степен сме свикнали със звука на обикновените аларми за коли. Има, обаче, един много подходящ израз за този случай: "Всеки си намира майстора". Вижте какво имам предвид:

Sunday, April 6, 2008

Били ли сте жертва на обир?

Брой на отговорите: 28

17% ДА - през последния месец

22% ДА - през последната година

39% ДА - преди повече от година

22% НЕ - никога не са ме ограбвали

Почти напълно защитен

Оказва се, че веригите не могат да спрат амбицираните крадци. И тук важи правилото:
"По-добре малко, отколкото нищо"

Saturday, April 5, 2008

Как да постъпите ако котката Ви избяга?

  • Ако знаете от къде е избягала котката, започнете издирването от там. Претърсете всички ъгли, дървета, храсти и всички скрити дупки около къщата Ви. Всеки собственик на котка знае, че те могат да пропълзят почти навсякъде;
  • Извикайте нежно името на котката, докато я търсите. Тя може да е твърде уплашена, за да се отзове, но е възможно плахо да Ви отговори;
  • Изгубилите се котки се боят от ВСИЧКО! Дори и от собствениците си. Ако намерите котката си, внимателно се доближете до нея, защото ако я изплашите още повече, тя веднага ще избяга;
  • Изгубилите се котки се придвижват през нощта, така че ако не я намерите през деня, опитайте пак като се стъмни. Претърсете отново с фенерче всички любими скривалища;
  • Можете да привлечете котката да се върне, като сложите навън от любимата и храна. Храните със силен аромат, като риба и дроб имат особено добър ефект. Котката може и да не Ви чака до сутринта, но ако храната я няма, това може да означава, че Вашата котка е яла от нея и е възможно да се е скрила някъде по-близо до дома;
  • Можете да помогнете на котката да намери обратно дома си, ориентирайки се по миризмата, като сложите някои нейни играчки или постелки на двора;
  • Разговаряйте със съседите си, с децата от квартала, с пощальона или с други хора, които често минават наблизо;
  • Разлепете обяви и предложете малка награда. Търсете контакт с ветеринарни лекари. Дайте им снимка на домашния си любимец.
  • Котките са борбени и търпеливи създания. Може да мине седмица, дори месец докато Вашия любимец намери пътя до дома, за това не се предавайте!

Friday, April 4, 2008

Изгубен магазин!

Изгубен е магазин за дрехи в района на София.
Отговаря на името Ultra. Предлага стоки на H&M и VERO MODA и е често цитиран обект в разни модни фотосесии по списанията.
Ако някой има информация за местонахождението му, нека пише в коментарите.

Взето назаем от ТУК

Thursday, April 3, 2008

Как да се предпазите от кражба на колата?

Основни правила
- Заключвайте вратите и затваряйте прозорците на колата винаги, дори след като паркирате в собствения си гараж;
- Винаги паркирайте на добре осветени места;
- Когато приближавате колата си, дръжте ключовете в ръка. Така ще можете да влезете бързо в нея;
- Вървете колкото може по-бързо когато се движите към колата или излизате от нея. Крадците предпочитат хора, които се предвижват по-бавно;
- Винаги обръщайте внимание кой се намира около вас;
- По никакъв повод не сваляйте прозореца и не отваряйте вратата, за да разговаряте с някого. Прозорецът не може да спре куршуми, но може да спре ръце и ножове.

Какво да направите, ако видите търсещ помощ мотоциклетист?
Не спирайте, за да му помагате. Трудно е да игнорирате някой изпаднал в беда, но трябва да знаете, че това може да е инсценировка, целяща обир. Най-добре позвънете на полицията.

На светофара
Някои крадци на коли разчитат на факта, че на червен светофар няма как да потеглите. Стойте на поне кола и половина разстояние след автомобила, който се намира пред Вас. Така при необходимост можете да избягате по-лесно.

Какво да направите ако Ви ударят
Ако ударят колата Ви, останете в нея при затворени прозорци и врати и позънете на плицията, ако това се налага. Включете аварийни светлини и ако се наложи да разговаряте с другите водачи, го направете при затворен прозорец. Може да запишете регистрационния номер на другата кола и да отидете до най-близкия полицейски участък или до по-добре осветено място. Постарайте се да изберете място, където има повече хора.

Използвайте мобилния си телефон
Това е най-бързият и ефективен начин да потърсите помощ.

А ако все пак се случи?
Не се паникьосвайте. Не се съпротивлявайте, не спорете и не се бийте, а дайте колата на крадците. Дайте ключовете без да правите резки движения. Колата може да бъде заменена, а животът Ви - не. Позвънете незабавно на полицията.

Wednesday, April 2, 2008

Повече сигурност за притежателите на iPod

Ако се притеснявате, че някой може да открадне Вашия iPod, с това изобретение вече можете да бъдете напълно спокойни! С негова помощ заключвате плеъра където и когато пожелаете. Насладете се на великолепната идея:

Tuesday, April 1, 2008

Открийте разликите

Докато някои се залъгват, че колата им е добре защитена ...


... други я превръщат в крепост: