Monday, March 31, 2008

Чашата на шефа


Естествено, че никой няма право да я докосва, когато той не е в офиса. Това гениално изобретение гарантира, че тази чаша ще бъде използвана само от притежателя на ключа, пасващ точно на отвора.

Sunday, March 30, 2008

Grand Theft Auto

10 начина да се предпазите от измами с дебитни карти


  • Защитете дебитната карта и персоналния идентификационен номер (ПИН). Никога не казвайте Вашия ПИН на когото и да било, включително на финансови институции, законодателни органи, приятели и членове на семейството. Запомнете Вашия ПИН код и не го записвайте върху или в близост до дебитната карта. Ако подозирате, че някой е научил ПИН кода - веднага го променете.
  • Когато избирате ПИН код, не използвайте характерна информация. Рисковано е да включвате Вашето име, адрес, телефонен номер, рожденна дата и т.н. в кода.
  • Старайте се да използвате банкомати, с които сте свикнали да боравите. Ако е възможно потърсете такива, които се намират вътре или в близост до банки .
  • Когато използвате банкомат, обърнете внимание кой е около Вас. Огледайте се преди транзакцията да започне. Ако забележите съмнително раздвижване, прекратете тегленето и намерете друг банкомат.
  • Ако трябва да използвате банкомат когато е тъмно, намерете такъв, който е добре осветен и повече хора теглят пари от него.
  • Защитете личните данни, като прикривате с дланта и тялото си клавиатурата на банкомата.
  • Никога не дръжте банкноти в ръката си, когато се отдалечавате от банкомата. Ако искате да преброите парите, направете го на място. Приберете ги, но не забравяйте дебитната карта и разписката от транзакцията.
  • Съобщавайте за изгубени или откраднати карти веднага след като забележите, че те липсват.
  • Следете движението по сметката си всеки месец.
  • След като вече не са Ви необходими разписките, унищожете ги.
  • За блокиране на изгубена или открадната карта се обаждайте на следните телефони на БОРИКА: 02/8705149, 02/9707616 и 02/9707623

Saturday, March 29, 2008

Един експеримент в центъра на Ню Йорк

Изглежда и американците са свикнали с тези неща. За съжаление вече никой не им обръща внимание!

Friday, March 28, 2008

Добре ли е защитена Вашата кола? Факти за кражбите на коли

  • Във Великобритания на всяка минута бива откраданата по една кола
  • По-малко от един на пет случая на кражби на коли биват разкрити от полицията
  • Над половината от жертвите на кражби на коли са били ограбвани и по-рано
  • За да се разглоби една кола на части са необходими около 2 часа
  • Когато колата бъде продадена на части, престъпниците имат три пъти по-голяма печалба
  • Вероятността да бъде открадната една добре защитена кола е до десет пъти по-малка
  • Кражбата на въздушни възглавници в Америка е един "процъвтяващ бизнес"

Thursday, March 27, 2008

Изгубено куче - какво да правим?

Опитайте се да предотвратите възможността кучето да се изгуби:

- поставете на нашийника или верижката на вашето куче медальон с данни, които ще помогнат на този, който го намери да се свърже с Вас. Написването на името на кучето е излишно и само ще помогне на евентулания крадец по-лесно да го привърже към себе си. Достатъчно е да напишете телефон, няма нужда от име - ако ви се обадят да ви кажат, че са ви намерили изгубеното куче ще попитате ли "кое?"
- татуирайте го (така ще можете да докажете че е ваше, в случай че не искат да ви го върнат)
- от малко го научете кой е собственика му и с кой трябва да върви
- да не взима храна от други хора
- да не е толкова зависимо от храната (вие ли сте собственика или този който му дава да яде, независимо дали вкъщи или на улицата)
- да ви слуша
- не казвайте името на кучето ви на непознати, някой ще го извика и то може да отиде
- научете го да не се отдалечава много от вас
- винаги трябва да го виждате (не да седнете на някоя пейка с вестника и после... подсмрък... кучето го няма !)
- ако кучето ви е мъжко го водете на повод (иначе ще побегне след някоя разгонена женска)
- ще го блъсне кола, ще го намери някой и няма да ви го върне, ще се отрови, ще посети лозенския приют...
- ако е женско и е разгонено също да е на повод (моята далматинка става много непослушна, когато е разгонена и само бяга при мъжките). Освен това кучето ви може да забременее от ???..., после ще роди кученца, които никой няма да иска - ще отидат на улицата..., тя може да се зарази с нещо, да я блъсне кола, да се отрови, да я намери някой, който няма да я върне, ще посети лозенския приют...

Ако (да чукна на дърво да не става) се случи кучето да изчезне:
- облепете обилно (напълнете мястото на изгубването с съобщения)
- обадете за обяви се във безплатните вестници
- пуснете обяви в платените вестници
- обадете се във всички телевизионни предавания за животни
- обявете че давате възнаграждение (ако имате възможност)

Взето назаем от ТУК

Wednesday, March 26, 2008

Изгубено е куче ...

Малко факти за кражбите на самоличност

Кражбите на самоличност са най-бързо увеличаващия се тип престъпления в Америка и Великобритания.

Ето малко факти, които може би не знаете:
- всеки ден над 50000 души стават жертва на кражба на самоличността;
- 85% от жертвите дори не подозират за кражбата до момента, в който не им откажат даване на кредит;
- средно жертвите на такова престъпление губят 600 часа и 16000 долара за разрешаването на проблема;
- на жертвите на такова престъпление са им необходими средно 18 месеца за да се върнат към нормален живот;
- изгубените пари в резултат на кражба на самоличността са средно 100000 долара!

За това внимавайте къде и какви лични данни давате за себе си и имайте предвид, че попаднат ли те в злонамерени ръце, последствията може да са изключително сериозни!!!

Monday, March 24, 2008

Някои го правят така


Няма друг начин. Особено когато държиш на велосипеда, който караш!

Sunday, March 23, 2008

Защита за мобилни телефони

Интересен и много ефективен начин за предпазване от кражба или изгубване на мобилни телефони е инсталирането на така наречения "anti-theft" софтуер.

Същността му е в това, че когато апаратът бъде откраднат и SIM картата му бъде сменена, софтуерът незабелязано изпраща съобщения на предварително зададен телефонен номер, които съдържат: номера на новата SIM карта, IMSI, Cell ID дори и GPS координати на мястото, където се намира телефона.
Такъв тип програми са:

Phone Guardian за Symbian операционна ситема


Where Is My Phone? за Windows Mobile операционна система


mGuard за Java телефони

Saturday, March 22, 2008

Под прикритие

Бюро за изгубени вещи

Никога не съм виждала подобно. Интересно ми е как ли би изглеждало, представям си го препълнено от всевъзможни чадъри, шапки, портомонета, някакви бижута... Аз сигурно поне веднъж в седмицата щях да се отбивам, защото около мен е описана окръжност от невидима и все пак всепоглъщаща черна дупка, която протяга пипалата си към мои важни придобивки и след това ги храносмила със задоволство. И все пак, ако някога се отбия покрай това Бюро за изгубени/намерени вещи, бих си потърсила:
1. Една монета от 1852 година. Ужасно се гордеех с нея. Незнам баба ми откъде я извади преди време, но дълго я носих на ръката си. В един не-чак-толкова-прекрасен ден забелязах, че вече не си принадлежим.
2. Една порядъчна сума пари, постепенно изпадали от моите задни, вътрешни, горни и плитки джобове.
3. Една приятелка, която преди няколко години се попиля безидейно къде и повече не разбрах нищо за нея.
4. Два месеца от живота ми, в които бях толкова заета с дейности, грижещи се за усилената ми деградация, че май нищо през тях не ми се случи.
5. Един телефонен номер, който ми гарантираше гласа на много скъп човек. След това пробвах какви ли не числови комбинации, докато накрая тъжно се примирих, че шансът да спечеля от тотото всъщност е доста по-голям.
6. Една ужасно странна любов, която изчезна малко преди окончателно да се появи. В интерес на истината никак не мога да си го представя сгънат стратегически върху най-горния рафт във въпросното помещение. Предполагам, че с жената, която е на смяна са в непрекъснати разпри, свързани с всички аспекти на нашето не/съществуване. Ето защо искам да й кажа, че съвестно поемам всички разходи, свързани с неговата поредна бира, която помага да мълчи по-дълго. Както и всички разходи, свързани с непрекъснатото му огладняване. Надявам се, че все пак някой е изгубил телевизорът си, така че той е зает да гледа мачове, да спори с новинарите, да превключва музикалните канали с досада... и не му остава много време да й обяснява как всъщност стоят НЕЩАТА. Абсолютно я разбирам, че иска той да изчезне от там час по-скоро, защото и мен неведнъж са ме връхлитали подобни мисли. И все пак, гарантирам, че след като си тръгне, малко ще й липсва неговото философстване, мръщене, бръщолевене, мълчание, неуместните му шеги и самочувствието му. Моля, ако забележите описаният господин, обадете ми се бързо. Някак си ще понеса описаните му качества :)

Взето назаем от ТУК

Thursday, March 20, 2008

Как да откриете по-лесно нещо, което сте изгубили

1. Веднага прегледайте всичко, което Ви заобикаля.
Огледайте стаята или стаите, в които е възможно да бъде изгубеният предмет. Не се задълбочавайте, като търсите под дрехите или в джобовете на панталоните, а потърсете с поглед.
2. Потърсете липсващия предмет там, където той е възможно да бъде или там, където е най-вероятно да го намерите. Например ако загубите кредитната си карта, погледнете в портмонето си, а ако загубите ключовете си, първо погледнете дали те не са на вратата.
3. Търсете задълбочено липсващия предмет.
Ако все още не можете да го откриете, потърсете по-щателно в апартамента или колата си. Ако у вас е разхвърляно, това би могло да отнеме известно време. Елиминирайте местата, където предмета би било невъзможно да бъде (като например ключовете да са поставени в печката) за да спестите време. Набележете си няколко места, прегледайте по-бегло малко вероятните и отделете повече време за останалите. След като приключите с тях се върнете отново на първоначалните.
4. Върнете времето назад и се опитайте да си спомните къде за последно сте използвали изгубената вещ. Дали не сте я оставил на работа или в къщата на някой приятел? Скоро били ли сте в ресторант или в градския автобус? Кога за последно използвахте този предмет? Тези въпроси могат да ви приближат до намирането на това, което е изгубено. Повечето хора губят вещите си, когато вършат нещо "по инерция". Може би някой е почистил след Вас и е преместил това, което търсите.
5. Позвънете на хората и на местата, където последно сте били. Сега, връщайки събитията назад, позвънете на приятелите си, в офиса или на началната спирка на автобуса. Те може да са прибрали изгубената вещ.
6. Имайте предвид, че изгубеното всъщност може да е било откраднато. Не се паникьосвайте и помислете доколко предметът може да бъде ценен за другите.
7. Когато намерите или подмените изгубената вещ с нова, направете така, че да не я изгубите отново. Ако не сте намерили изгубеното, подменете ключовете и ключалките, спестете пари за друг пръстен (ако този не е бил застрахован) или застраховайте мобилния си телефон. Ако го намерите, купете по-здрав ключодържател, подредете Вашата къща и отделете място, където да съхранявате ценните за Вас предмети до следващия път, когато Ви потрябват.

Каишка срещу изгубване

Тази каишка пази Вашите домашни любимци, багаж или портфейл винаги близо до Вас където и да сте. Само настройте разстоянието, на което те може да се отдалечат и ако то бъде надхвърлено, това ще Ви бъде напомнено с глас или вибрация. Устройството представлява предавател и приемник, който следи разстоянието помежду им.

Wednesday, March 19, 2008

9 съвета при избор на алармена система за кола

1. Определете с какъв бюджет разполагате.
2. Не разчитайте твърде много на заводски инсталираните системи за сигурност; те са лесни за преодоляване. Електронните ключове, които имат някои коли са удобни, но в добавка към тях използвайте и система против кражба.
3. Имайте предвид, че заключващата колона на волана е цел номер едно на крадците. За съжаление дори и колата Ви да не бъде стартирана, по нея вече може да има достатъчно щети.
4. Не позволявайте на аматьори и деца да си "играят" със заключващия механизъм на волана.
5. Създавайте много шум. Алармените системи са изключително подходящи и имат много опции. Препоръчва се използването на сензори за движение, отваряне на врата и удар.
6. Препоръчително е инсталирането на по-скъпо струващи системи. Захранващата батерия е изключително важна и за това достъпът до нея би трабвало да е ограничен.
7. Имобилайзерите затрудняват стартирането на колата. Погрижете се да бъдат добре скрити за да се избегне дезактивирането им.
8. Когато регистрационният номер на колата е гравиран върху всички стъкла, колата става по-непривлекателна за прекупвачите.
9. Комбинирайте алармената система с друг тип предпазно средство.

Маймуна - охранител